Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ξενία : Τα 10 πιο διαδεδομένα ψέματα


 

1. Ιδιωτικοποίηση του Ξενία, το μεγαλύτερο ψέμα. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να καταλάβει μια απλή αλήθεια. Το φιλέτο στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του Ξενία και της χρήσης του ως ξενοδοχείο δεν είναι αυτό καθαυτό το Ξενία και τα είκοσι δωματιάκια του, αλλά ο περιβάλλων χώρος, δηλαδή το κάστρο. Αυτό που ιδιωτικοποιείται είναι το κάστρο. Ο ιδιώτης επενδυτής θα διαφημίζει : «Αξέχαστες διακοπές σε μεσαιωνικό κάστρο» ή «Πραγματοποιείστε το γαμήλιο γλέντι των ονείρων σας στο Μεσαιωνικό κάστρο της Άρτας» ή ακόμα «Καφέ, γλυκό και ποτό, περίπατος και ξενάγηση σε Μεσαιωνικό κάστρο», κλπ. Πολλοί νεόπλουτοι, αστοί του φαίνεσθαι, είναι πιστέψτε με διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πραγματοποιήσουν τις διακοπές των ονείρων τους. Το γεγονός βέβαια αυτό της χρήσης του Ξενία ως ξενοδοχείου θα οδηγήσει σε μια ντε φάκτο κατάσταση. Η κεντρική πύλη θα κλείνει ερμητικά, τις ώρες κοινής ησυχίας και το βράδυ, για να μην ενοχλείται ο τουρισμός «υψηλής ποιότητας» και ο επενδυτής για να προστατεύσει την επένδυση του θα προσλάβει τους απαραίτητους security. Οι συναυλίες στο κάστρο, οι θεατρικές παραστάσεις, οι βραδιές με παραδοσιακή μουσική, ο περίπατος και η αναψυχή, θα κηρυχτούν παράνομες, θα είναι απαγορευμένος καρπός για τους Αρτινούς, γιατί θα δημιουργούν όχληση στους ενοίκους του ξενοδοχείου. Βεβαίως μουσικές βραδιές, γάμοι, κλπ στο καφέ-μπαρ του ξενοδοχείου, για όσους αντέχει το βαλάντιο τους, είναι ευπρόσδεκτες.

2. Με τη λειτουργία του Ξενία ως ιδιωτικού ξενοδοχείου, θα ανοίξει ξανά το κάστρο. Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί, όπως εξήγησα προηγουμένως. Το κάστρο θα μετατραπεί σε περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου, τουριστικό πακέτο προς πώληση από τον ιδιώτη. Τα κλειδιά του κάστρου θα τα έχει ο ξενοδόχος.

3. Ο δήμος αναγκάζεται να ιδιωτικοποιήσει το Ξενία γιατί στην εποχή των μνημονίων δεν έχει οικονομικούς πόρους για να το αξιοποιήσει. Ψέμα ασύστολο. Πρόσφατα η κυβερνητική εκπρόσωπος δημοσιοποίησε ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης στο 100% του έργου επισκευής και αξιοποίησης του Ξενία μέσω του ΕΣΠΑ (2014-2020). Πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά. Δήμος παραιτείται οικειοθελώς από δωρεάν χρηματοδότηση υπέρ ενός ιδιώτη. Αλήθεια αν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) απορρίψει τη χρήση του Ξενία ως ξενοδοχείου τι εναλλακτική έχετε ; Καμία. Θα έχουν χαθεί τα χρήματα από δικιά σας υπαιτιότητα. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη παγκόσμια πρωτοτυπία. Η πολιτεία να παραχωρεί το Ξενία στο δήμο, για να το αξιοποιήσει για πολιτιστικούς σκοπούς, τη στιγμή μάλιστα που θα μπορούσε να το δώσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ απευθείας σε ιδιώτη για εκμετάλλευση και ο δήμος να το δίνει οικειοθελώς σε ιδιώτη, το πιθανότερο έναντι ενός ευτελούς τιμήματος!!

4. Η λειτουργία του Ξενία ως ξενοδοχείου θα αυξήσει την τουριστική ζήτηση στο νομό. Αλήθεια υπάρχει καμία μελέτη που να λέει ότι υπάρχει ζήτηση για κλίνες στην Άρτα αλλά δεν υπάρχουν οι ανάλογες τουριστικές μονάδες; Εδώ από τα ήδη υπάρχοντα ξενοδοχεία, τα δύο λειτουργούν στο 70% της δυναμικότητας τους και το τρίτο κάτω από το 40%. Άλλωστε η δημιουργία ενός ξενοδοχείου δεν καθιστά ένα μέρος ως τουριστικό προορισμό, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αν ένα μέρος έχει αξιοποιήσει και αναδείξει τα φυσικά και ιστορικά του πλεονεκτήματα τότε αυτό το γεγονός δημιουργεί τουριστικό ρεύμα προς το μέρος αυτό και άρα την ανάγκη τουριστικών καταλυμάτων.

5. Ο ιδιώτης επενδυτής, επειδή έχει ως κίνητρο το κέρδος, θα φέρει γρήγορα εις πέρας την επένδυση και θα λειτουργήσει το Ξενία αποτελεσματικά, ενώ οι δημόσιοι και δημοτικοί οργανισμοί είναι δυσκίνητοι, αδιάφοροι και αναποτελεσματικοί. Ο ιδιώτης ξέρει καλύτερα, το δημόσιο είναι διεφθαρμένο. Πρώτη φορά ακούω στη ζωή μου ένα σχεδόν ολόκληρο δημοτικό συμβούλιο να δηλώνει ότι είναι ανίκανο, και αυτό να το δηλώνει με τη βούλα (18-01-2016, απόφαση δημοτικού συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση του Ξενία). Αλήθεια δημοτικοί άρχοντες, δεν γνωρίζετε ότι εκατοντάδες δήμοι στη χώρα λειτουργούν με αποτελεσματικότητα πολιτιστικά κέντρα, δεν έχετε ακούσει τίποτα για τη διεθνούς φήμης βιβλιοθήκη στη Βέροια; Όσο δε αφορά την άποψη ότι η δημοπράτηση του Ξενία από τον ιδιώτη- επενδυτή είναι η πιο γρήγορη λύση, και σε αυτό επιχειρείται παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Για να γίνει το Ξενία πολιτιστικό κέντρο απαιτείται μόνο η σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ, ενώ για να γίνει ιδιωτικό ξενοδοχείο πρέπει να τροποποιηθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης, να υποβληθεί αίτημα στην περιφέρεια, να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, να συνεδριάσει το ΚΑΣ και το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων στην Αθήνα. Βγάλτε τα συμπεράσματα σας για το ποια λύση είναι εφικτή και πιο γρήγορη.

6. Οι υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης του Ξενία κατηγορούν όσους αγωνίζονται για τη δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού, ενός δημοτικού πολιτιστικού κέντρου στο Ξενία, ως ιδεοληπτικές και πρωτόγονες μειοψηφίες, κομματικά καθοδηγούμενες. Ναι, ανήκουμε στο κόμμα της «υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών». Κοινά είναι τα αγαθά που από τη χρήση τους δεν μπορεί να αποκλειστεί κανείς και μπορούν ταυτόχρονα να τα χρησιμοποιήσουν πολλοί. Αυτοί που ψεύδονται είστε εσείς που παριστάνετε ότι είστε υπερκομματικοί, αλλά ανήκετε (ανεξαρτήτως της κομματικής σας τοποθέτησης) στο «κόμμα της αγοράς» , είστε οι «τζιχαντιστές της αγοράς», της πλήρους ιδιωτικοποίησης του κόσμου, ώστε να μετατραπούν τα πάντα σε εμπορεύματα και σε ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Όποιος έχει να πληρώσει μπορεί και να απολαμβάνει.

7. Ποιος θα πληρώνει τα έξοδα λειτουργίας (φως, νερό, θέρμανση, κλπ) του πολιτιστικού κέντρου; Με τη λειτουργία ιδιωτικού ξενοδοχείου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας οι οποίες διαφορετικά θα χαθούν. Υπάρχουν μερικά λαϊκίστικα επιχειρήματα, όπως τα παραπάνω, που λέγονται για να δημιουργήσουν εντυπώσεις ή γιατί κάποιοι νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν διαθέτουν την κοινή λογική. Η δημιουργία ενός δημοτικού πολιτιστικού πολυχώρου στο πρώην Ξενία θα δημιουργήσει τόσες θέσεις εργασίας όσες θα δημιουργήσει και ο ιδιώτης, τα δε έσοδα από την εκμίσθωση της καφετέριας του πολιτιστικού κέντρου θα αποφέρουν έσοδα στο δήμο με τα οποία θα καλύπτονται τα πάγια έξοδα του κέντρου και η καθαριότητα του χώρου θα είναι στην ευθύνη του εκμισθωτή της καφετέριας, όπως και ο ξενοδόχος θα φροντίζει την επένδυση του, κλπ. Έτσι απλά.

8. Τι χρειαζόμαστε άλλο ένα χώρο πολιτισμού όταν υπάρχει υπερπροσφορά χώρων οι οποίοι μάλιστα υπολειτουργούν και έχουν χαμηλή επισκεψιμότητα; Καταρχάς στην πόλη υπάρχουν ενεργές πολλές πολιτιστικές συλλογικότητες (μουσικές, θεατρικές, κινηματογραφικές, σύλλογοι για το βιβλίο, κλπ) που δεν διαθέτουν χώρο για να δημιουργήσουν. Το κυριότερο όμως είναι ότι το κάστρο και το Ξενία δεν είναι απλά άλλος ένας χώρος ανάμεσα στους άλλους. Ο χώρος του κάστρου είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα πολιτιστικά σημεία της πόλης μας μαζί με το γεφύρι και την Παρηγορήτρια. Ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί απλά ένα πολιτιστικό κέντρο στο Ξενία αλλά αυτό να είναι η αφετηρία της πολιτιστικής διαδρομής για ένα επισκέπτη της πόλης.

9. Το Ξενία είναι νεότερο μνημείο και η λειτουργία του ξενοδοχείου θα το αναδείξει. Ψέμα. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2009 με απόφαση του δεν χαρακτήρισε το Ξενία ως νεότερο μνημείο διότι «αφενός ο χαρακτηρισμός του θα αναιρέσει την προστασία του βυζαντινού μνημείου πάνω στο οποίο είναι χτισμένο και αφετέρου, λόγω των εκτεταμένων βλαβών και φθορών που παρουσιάζει το κτίριο θα απαιτηθούν για τη διατήρησή του επεμβάσεις που θα αλλοιώσουν την αυθεντικότητά του».

10. Η συντριπτική πλειοψηφία του δήμου αποφάσισε να δοθεί το Ξενία σε ιδιώτη. Στη δημοκρατία αποφασίζουν οι πλειοψηφίες και όποιοι αντιδρούν σε αποφάσεις που λαμβάνονται δημοκρατικά είναι ταραξίες, ισχνές μειοψηφίες. Οι πλειοψηφίες όμως εκφράζουν ένα δεδομένο συσχετισμό δύναμης (κομματικό ή άλλου τύπου) και δεν έχουν το αλάθητο του Πάπα. Η δημοκρατικά εκλεγμένη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν κρατούσε επί είκοσι χρόνια κλειστό το κάστρο είτε από αδράνεια είτε από έλλειψη πολιτικής βούλησης, είτε…. Κακώς λοιπόν οι ενεργοί πολίτες της πόλης πάλευαν τόσα χρόνια για το άνοιγμα του κάστρου και την αξιοποίηση του Ξενία;

Χάρης Ναξάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.