Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Οι διαπραγματεύσεις Αθήνας (Μηλίων) με Βερολίνο (Αθηναίων)


 
«Αθηναίοι: Κατά τη συζήτηση των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξία έχει όπου ίση υπάρχει δύναμη για την επιβολή του, όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει οι δυνατοί κάνουν όσα τους επιτρέπει η δύναμή τους και ο αδύνατος παραχωρεί ότι του επιβάλλει η αδυναμία του.»

Θουκυδίδης

Ο Θουκυδίδης στην Ξυγγραφή, βιβλίο 5ο, αφηγείται τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν το 416πχ μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων, όταν οι πρώτοι, υπό την απειλή των όπλων (βλέπε Grexit), ζήτησαν από τους δεύτερους, που είχαν μείνει ουδέτεροι στον Πελοποννησιακό πόλεμο, να ενταχθούν στην Αθηναϊκή Συμμαχία (βλέπε νέο μνημόνιο). Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι διαπραγματευτές της Αθηναϊκής Συμμαχίας, Κλεομήδης και Τεισίας (βλέπε σήμερα θεσμοί) καθιστούν στους Μήλιους απολύτως σαφές ότι η συζήτηση που κάνουν δεν μπορεί να στηριχθεί στην έννοια του δικαίου αλλά στο συμφέρον του ισχυρού, την άνευ όρων δηλαδή ένταξή τους στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Οι αντιστοιχίες με τη σημερινή διαπραγμάτευση είναι σαφείς: ανταλλάξτε την παραμονή στο ευρώ με νέο μνημόνιο και διαρκή λιτότητα.

Η επίκληση του δικαίου από τους Μήλιους ή η αντίστοιχη σήμερα αναφορά από την κυβέρνηση στο δίκαιο ως μέρος του διαφωτιστικού προτάγματος ή η αναφορά στην ισότητα μεταξύ εταίρων,στον ορθό λόγο ή στο « κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι», ήταν και είναι ένα αφελές διαπραγματευτικό χαρτί. Διότι όπως τονίζει ο Π. Κονδύλης η επίκληση της δικαιοσύνης, η πίστη στην υπερίσχυση των ηθικών κανόνων, γεννά φρούδες ελπίδες διότι παραβλέπει ότι ένα από τα αληθινά πρόσωπα της ανθρώπινης φύσης, που φέρνει στην επιφάνεια ο πόλεμος (βλέπε σήμερα η οικονομική κρίση), είναι οι παλιοί δαίμονες της ύβρεως και της βούλησης για ισχύ, που ο πολιτισμός καλύπτει με ένα λεπτό υμένα. Οι δαίμονες της θέλησης για δύναμη και εξουσία έχουν εγκαθιδρύσει εξαρχής το βασίλειό τους (Γ. Σταματόπουλος).

Οι Μήλιοι στη συνέχεια απαντούν στους Αθηναίους ότι είναι καθήκον μας να αντισταθούμε γιατί τέτοια εντολή μας έδωσε ο λαός για να μείνουμε ελεύθεροι, δες το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης για τις κόκκινες γραμμές της νωπής λαϊκής εντολής, και οι Αθηναίοι ανταπαντούν: δε χρειάζεται να φτάσετε στα έσχατα, αν σκεφτείτε φρόνιμα. Διότι δεν αγωνίζεστε περί αρετής εναντίον ίσων αντιπάλων, οπότε θα ήταν ντροπή να υποχωρήσετε, αλλά αγωνίζεστε για τη σωτηρία σας. Επομένως δεν πρέπει να αντισταθείτε σε πολύ ανωτέρους σας…
θέλουμε και χωρίς κόπο να σας εξουσιάζουμε και για το συμφέρον και των δύο να σωθείτε. Απορημένοι οι Μήλιοι ρωτούν: και πως μπορεί να συμβεί να είναι ίδιον συμφέρον σε εμάς να γίνουμε δούλοι, όπως και σε εσάς να γίνετε κύριοι μας;
Για να τους απαντήσουν οι Αθηναίοι , « επειδή εσείς θα έχετε τη δυνατότητα να υποταχθείτε πριν πάθετε τις πιο μεγάλες συμφορές (βλέπε Grexit) , κι εμείς, αν δε σας καταστρέψουμε, θα έχουμε κέρδος (δες αποπληρωμή του χρέους).
Η φιλία σας λένε με πολιτικό κυνισμό οι Αθηναίοι είναι επιζήμια για μας διότι οι υπήκοοί σας θα έβλεπαν στη φιλία ένα σημάδι αδυναμία μας. Προτιμούμε το μίσος σας γιατί είναι απόδειξη της δύναμής μας πάνω στους συμμάχους και τους υποτελείς μας.
Να γιατί ο έντιμος συμβιβασμός που επιδιώκει σήμερα η κυβέρνηση, μέσω της επίκλησης του επιχειρήματος του κινδύνου αποσταθεροποίησης της Ευρώπης από ένα Grexitτους ενδιαφέρει λιγότερο από την αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας τους. Ο έντιμος συμβιβασμός δεν γίνεται δεκτός γιατί αμφισβητεί τον ηγεμόνα, εκλαμβάνεται ως αδυναμία του, ενθαρρύνοντας και άλλους να γίνουν στασιαστές.

Οι Μήλιοι ρίχνουν στην διαπραγμάτευση το τελευταίο τους χαρτί, την απειλή γενίκευσης του πολέμου γιατί οι φίλοι τους οι Σπαρτιάτες θα προστρέξουν σε βοήθεια, για να πάρουν ως απάντηση από τους Αθηναίους: το συμφέρον σας βρίσκεται στην ασφάλεια, ενώ το δίκαιο και το έντιμο κατορθώνεται με κινδύνους τους οποίους οι Λακεδαιμόνιοι τις περισσότερες φορές ελάχιστα αποτολμούν… γιατί να στείλουν στρατό σε ένα νησί την ώρα που εμείς είμαστε θαλασσοκράτορες; Οι Σπαρτιάτες βέβαια δε βοήθησαν, όπως και η συγκρότηση της συμμαχίας των χωρών του Νότου ενάντια στα μνημόνια ή η αντίσταση των ευρωπαϊκών λαών ήταν ένα απατηλό όνειρο. Η καταστροφή της Μήλου, παρατηρεί ο Κ. Παπαϊωάννου« δείχνει σε ποιο βαθμό μηδενισμού είχε φτάσει η δίψα των Αθηναίων για την απόκτηση ισχύος» . Στα ανθρώπινα όμως την ύβρη την διαδέχεται η νέμεσις, η τιμωρία της αλαζονείας. Η αλαζονική υπερεκτίμηση της δύναμής τους οδήγησε τους Αθηναίους στην ήττα κατά τη Σικελική εκστρατεία και στην οριστική διάλυση της ηγεμονίας τους. Αργά η γρήγορα η νέμεσις είτε λόγω αντίστασης των λαών είτε λόγω του ανταγωνισμού από άλλους επίδοξους υβριστές θα πέσει βαριά πάνω και στη Γερμανική αλαζονεία.

Ίσως λοιπόν στην παρούσα κατάσταση πρέπει να αναληφθεί το ρίσκο της ρήξης, η ελπιδοφόρα προοπτική της αντίστασης και της συνακόλουθης νέμεσης για τις αλαζονικές ευρωπαϊκές ελίτ ή να γίνει αποδεκτός ο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων για το κίνημα και το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Αυτό σημαίνει άρνηση του λεγόμενου τίμιου συμβιβασμού( τρίτο μνημόνιο), αποχώρηση της Αριστεράς από την εξουσία και προετοιμασία της για τις επόμενες μάχες. Η εξουσία άλλωστε δεν είναι αυτοσκοπός.


Χάρης Ναξάκης.

Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

"Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη Δικαιοσύνη". Ολόκληρο το βιβλίο του Δ. Ψαρρά σε pdf

Έπειτα από πολλά χρόνια αιματηρής δράσης στο πεζοδρόμιο, η ηγεσία και στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της διεύθυνσης και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Δεν χρειάστηκε ούτε ειδική νομοθεσία ούτε πολιτική παρέμβαση. Αρκούσε η απόφαση της πολιτείας να επιτρέψει την εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα και τη συσχέτιση των δεκάδων δικογραφιών που αναφέρονταν στη δράση των Ταγμάτων Εφόδου.

Οι εκπρόσωποι της ναζιστικής οργάνωσης μιλούν για «σκευωρία», για «πολιτική δίωξη» και αρνούνται κάθε σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό, ενώ διαψεύδουν και τη σχέση της με όσα μέλη της συλλαμβάνονται να διαπράττουν κακουργήματα και πλημμελήματα. Έτοιμοι να της συμπαρασταθούν είναι οι συνήθεις καιροσκόποι, εκείνοι που θεωρούν ότι μπορεί να βγάλουν πολιτικό κέρδος αν κλείσουν τα μάτια στον ρατσισμό, τη βία και το έγκλημα. Μόνο που τα στοιχεία εις βάρος της οργάνωσης είναι συντριπτικά. Και κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι «δεν γνώριζε».

Το μικρό αυτό βιβλιαράκι εξετάζει τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε τόσο πολύ η δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, τη δράση της οργάνωσης μετά τις εκλογές του 2012 στη Βουλή και το πεζοδρόμιο, καθώς και την υπερασπιστική της γραμμή μετά την άσκηση των διώξεων.

Το βιβλιαράκι, όπως και όλες οι εκδόσεις του Ιδρύματος, διατίθεται δωρεάν. Για αντίτυπα, ελάτε σε επαφή με το Παράρτημα Ελλάδας.
 Αν κάποια ή κάποιος θέλει να κατεβάσει το βιβλίο μπορεί να το κάνει   απο εδώ : http://goldendawnwatch.org/wp-content/uploads/2015/05/psarras_final_web_0.pdf


Ίδρυμα "Ρόζα Λούξεμπουργκ"

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

ΜΜΕ, διεφθαρμένα κόμματα(ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,Ποτάμι κλπ) , ξένοι επικυρίαρχοι απαιτούν να πληρωθούν το ΔΝΤ και όχι μισθοί και συντάξεις.

Τρομοκρατούν και εκβιάζουν την Ελλάδα, εν όψει της πολύ σωστής ενέργειας , μη πληρωμής του ΔΝΤ.

Μία απίστευτη επίθεση ζει η Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, μοιράζουν φόβο και τρόμο τα ντόπια και διεθνή αρπακτικά των ΔΝΤ και της Ε.Ε..
Μια επίθεση πρωτόγνωρη  σε τέτοιο μέγεθος.
Ντόπιοι και ξένοι μηχανισμοί με κεντρικά εργαλεία τα  ΜΜΕ και  σύσσωμα τα διαφθαρμένα κόμματα των ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,Ποτάμι, κλπ,, ανώτεροι "αξιωματούχοι" κρατικοί και παρακρατικοί(πχ Ξαφά/ντόπια ΔΝΤ),εκβιάζουν και  απαιτούν πρώτα και κύρια την πληρωμή των ξένων τοκογλύφων έστω και αν κινδυνεύουν οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα.
Είναι οι ίδιοι σεσημασμένοι μηχανισμοί που διοικούσαν παρασιτικά τη χώρα για χρόνια μέχρι εξαντλήσεως.
Διεφθαρμένα κόμματα και ΜΜΕ(τοπικά και πανελλαδικά), με τους στρατούς τους,  στήριζαν κυβερνήσεις αλλήλων και κοινών εγκληματιών που κατασπάρασσαν κάθε παραγωγή , κάθε πλούτο,  έχοντας πλήρη , απόλυτη ασυλία από δικαστές αστυνομίες κάθε ελεγκτικό μηχανισμό.
Σήμερα αυτό το κύκλωμα ή ότι έχει απομείνει απαιτεί την πληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ από τα δικά του "δάνεια"  έστω και αν θυσιαστούν εκατομμύρια ζωές μισθωτών και συνταξιούχων..

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ.
Καμία πληρωμή προς τα διεθνή αρπακτικά των ΔΝΤ και Ε.Ε, καμία ανοχή στα ντόπια ανδρείκελα των ΜΜΕ  των κομμάτων τους και στους ξένους επικυρίαρχους.

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Σήμερα η εκδήλωση αλληλεγγύης στο Κοινωνικό Ιατρείο Άρτας, ενάντια στην απανθρωπιά των επιθέσεων του Ιατρικού Συλλόγου.

Με τίτλο καλέσματος "Ποιός φοβάται την Αλληλεγγύη;" τα μέλη, οι φίλοι και οι εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου καλούν σήμερα, Παρασκευή 22 Μαΐου στις 8:30 το απόγευμα, στο πλακόστρωτο της  οδού Νόρμαν, έξω από τα γραφεία του Κοινωνικού Ιατρείου σε εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης..

Να θυμίσουμε ότι η πλειοψηφία(αναφέρεται στα κόμματα των ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΚΚΕ) του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου(Άρτας) είχε επιτεθεί απειλώντας τη δομή αλληλεγγύης του Κοινωνικού Ιατρείου. Ένα ψήφισμα, Μία πράξη που πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά, χαρακτηρίζεται από καθαρά αλλοτριωμένα επικίνδυνα πολιτικά χαρακτηριστικά, την αντικοινωνική στάση και την απανθρωπιά ..

Το ΣΩ.Β.Α από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει ως απάνθρωπο πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνη αυτή τη στάση του Ιατρικού Συλλόγου που βάζει στο στόχαστρό του δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.
Σήμερα, σε αυτές τις ακραίες συνθήκες που μας επέβαλαν με νόμους και διατάγματα τα ανδρείκελα των Μνημονίων(απ όπου και η κομματική πλειοψηφία του Ιατρικού Συλλόγου) οι δομές αλληλεγγύης δεν μπορεί παρά να είναι και το ζητούμενο για την κάθε συλλογικότητα και τον κάθε άνθρωπο..


Εκδήλωση Αλληλεγγύης

Παρασκευή 22 Μαΐου στις 8:30μμ  στο  Κοινωνικό Ιατρείο Οδός Νόρμαν (απέναντι από τον Κακαβά)

Ακολουθεί το κείμενο καταδίκης της τακτικής του Ιατρικού Συλλόγου από το ΣΩ.Β.Α

                                  

ΣΩ.Β.Α Άρτας: Ενάντια στον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας, ή αλλιώς «Περί απανθρωπιάς ο Λόγος(μας)».

                             


  ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΙΑ
Τα πόδια των μεγάλων ψεμάτων
δεν είναι πάντα τόσο κοντά

Πιο κοντή είναι συχνά
η  ζωή αυτών που
τα  πίστεψαν.. 


        Erich Fried  “100 ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ”
Σε μία διαφορετική εποχή, λίγο πιο ανθρώπινη, θα αρκούσε ένα “Σκασμός”. Σκάστε, σε αυτούς τους ευυπόληπτους ιατρικούς ρήτορες που καταδίκασαν μία δομή αλληλεγγύης, όχι όποια να ναι αλλά μία δομή αλληλέγγυας παροχής υγείας , χωρίς επωνυμίες  και ανταλλάγματα,  με μόνο εφαλτήριο τον ανθρωπισμό και την  αίσθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης ως ευθύνη, πολιτική και ηθική απέναντι στην κοινωνία ..
Πολλά θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά αλλά ο κάθε πολιτισμός κρύβει και τους ανθρώπους του και τους μισανθρωπους του. Εμάς μας έλαχε να τους γνωρίσουμε όχι από κάποια αφήγηση αλλά   αυτοπροσώπως, ταυτόσημους με τη  βία της οικονομικής ανέχειας όπως αυτή αποφασίστηκε και εφαρμόσθηκε  τα τελευταία χρόνια.

Η πλειοψηφία του ΔΣ  του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ ΚΚΕ για τους δόκιμους ιστοριογράφους του μέλλοντος), έγραψε και μοίρασε σε μερικές  αράδες, ένα κείμενο καταγγελίας  κατά του Κοινωνικού Ιατρείου,  στολισμένο από νόμους και νομοθεσίες ικανές να προσβάλλουν το εγχείρημα αλληλεγγύης και τελικά να το καταστείλουν, να το συνθλίψουν .
Περισσότερο είναι μία πολιτική απόφαση μιας δράκας ντόπιων “μεγαλοαστών” γιατρών με διεθνή καριέρα,  από αυτό που συσκευάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες και στην πόλη μας και  κινείται  μεταξύ κεντρικής πλατείας(εκκλησιαστικό κατάστημα)  Αγ Δημητρίου και Μονοπωλίου,   κουστουμαρισμένο με τα πιο  αντιδραστικά αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας, πάντα ως ελίτ..
Ανάγλυφο μιας αστικής γλυπτικής από  ευυπόληπτους  πολίτες ,   φορείς απο διάφορους συλλόγους  όλοι “καλοπροαίρετοι” ,  τοπικά ΜΜΕ, κυρίαρχα κόμματα, κάτι  παρακούμπαροι των εκκλησιαστικών καταστημάτων κλπ . Με λίγα λόγια οι γιατροί της πλειοψηφίας του ιατρικού Συλλόγου είναι ένα μέρος από την «ευυπόληπτη» Τάξη της αρτινής κοινωνίας που είδε τον μεγάλο της εχθρό σε ένα κοινωνικό ιατρείο που βοηθά οικονομικά  ανυπεράσπιστους ανθρώπους. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, αυτούς χτυπάνε, Ανθρώπους θα “κλείσουν”, αν καταφέρουν να επικρατήσουν, αν τους αφήσουμε..
Τα περί Ανθρώπων μπορεί να  είναι και  λεπτομέρειες,  βορά  στον ανταγωνισμό των κονομημένων..
 Η Τάξη των  Ευυπόληπτων  πολιτών , έκτιζαν και συνεχίζουν να  κτίζουν τις ζωές τους , ίδια ολογράμματα εκκλησιών πάνω σε ανθρώπινα ερείπια.. έτσι έκαναν πάντα. 
 
Η εικόνα των κονομημένων γιατρών που αγχώνονται για τον ανταγωνισμό τους με  ένα εγχείρημα κοινωνικής αλληλεγγύης που σαφώς  δεν έχει ανταλλάγματα για αυτούς που το παρέχουν , αλλά έχουν για αυτούς που το δέχονται, όπως συμπολίτες μας  θύματα των καταστροφικών οικονομικών πολιτικών που τους παρείχαν οι “σύντροφοι” των συνδαιτυμόνων του ΔΣ  του Ιατρικού συλλόγου(ΠΑΣΟΚ,ΝΔ κλπ) , είναι τρομακτική, έστω και αν δεν φοβίζει όσους θα έπρεπε να φοβίζει.
Η κυριαρχία του λόγου της απανθρωπιάς,  έναντι της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι κοινωνικά εγκληματική πράξη , δεν πρέπει να μένει αναπάντητη.  

Παραδείγματα κοινωνικής αφασίας είναι η σιωπηλή στάση που χρόνια κρατά ο ε Ιατρικός σύλλογος μαζί με άλλους παρατρεχάμενους(πχ εισαγγελείς) σε μία σειρά απο εγκληματικά ζητήματα κατά των ασθενών, πλήν όμως και κερδοφόρα.
Για παράδειγμα η περίπτωση των πολύΙατρείων του ΙΚΑ(νυν ΕΟΠΥΥ) που χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες πρόσβασης για του ασθενείς,  συνεχίζουν να πέφτουν αγόγγυστα τα ενοίκια,  αδιαφορώντας για τους ασθενείς .
Σκεφτείτε ότι το κτίριο των πολύΙατρείων του ΙΚΑ(νυν ΕΟΠΥΥ) ανάμεσα στα άλλα δεν διαθέτει ασανσέρ και αναγκάζονται οι ασθενείς να ανεβαίνουν σκάλες και σκάλες για να φθάσουν στα ιατρικά τους ραντεβού.Για παράδειγμα ένας ασθενής  με ορθοπεδικά προβλήματα (πχ σπασίματα, πόνους στη μέση κλπ) θα πρέπει να ανέβει δεκάδες σκαλιά (2 ορόφων) για να φθάσει στον ορθοπεδικό γιατρό.
 Σκεφτείτε ότι οι επιτροπές πού βλέπουν ανάπηρους, κατάκοιτους, ασθενείς με σοβαρότατες ασθένειες τους βλέπουν στον ημιώροφο που έχει "είσοδο" από την μπαλκονόπορτα μιας και είναι αδύνατο να διασχίσουν οι ασθενείς την “αρχιτεκτονική” του εσωτερικού χώρου του κτιρίου. Μέχρι δε να έρθει η σειρά τους να περάσουν από επιτροπή,  περιμένουν στα αυτοκίνητα τους,  είτε ακριβώς  έξω στο δρόμο είτε περιφέρονται(δεν υπάρχει πρόβλεψη πάρκιγκ) με τα αυτοκίνητά των συνοδών στους γύρω δρόμους!! . Εξευτελισμός.  
Απίστευτα πράγματα και καταστάσεις που υποβιβάζουν τους ασθενείς και αποθεώνουν την υποκρισία συλλόγων όπως του Ιατρικού , των διάφορων επιθεωρητών υγείας κλπ. που κρίνουν το κτίριο κατάλληλο και τις υπηρεσίες ανταγωνιστικές του πολιτισμού του Ιατρικού Συλλόγου..
Να μην επεκτείνουμε τα  ενδιαφέροντα του Ιατρικού συλλόγου στην σιωπηλή κάλυψη μιζαδόρων γιατρών που πιάνονται με το φακελάκι στην τσέπη και συνεχίζουν απτόητοι.
Αυτός ο υποκριτικός  μηχανισμός απειλεί το Κοινωνικό Ιατρείο .
Στην περίπτωση της επίθεσης του Ιατρικού Συλόγου στο Κοινωνικό Ιατρείο  ρευστοποιείται η πολιτική και κοινωνική απανθρωπιά του συλλόγου χωρίς κανένα δισταγμό..  


Αντί να τρέξουν στην κυριολεξία να βοηθήσουν να στηθεί και να  προχωρήσει το Κοινωνικό Ιατρείο τρέχουν να οργανώσουν  την καταστολή του.

Δεν λείπει η απανθρωπιά από την εποχή μας, ίσα ίσα που συνεχώς, ανερυθρίαστα, αγενέστατα  βγαίνει μπροστά, ως προτεινόμενη στάση ζωής, έτσι ακριβώς όπως την περιγράφει ο Ιατρικός σύλλογος Άρτας.
Καταγγέλλουν  το Κοινωνικό ιατρείο γιατί σε εκείνους που απλώνουν το χέρι τους δεν τους γυρνά την πλάτη,  αλλά αντίθετα οργάνωσαν μερικούς χρήσιμους ανθρώπους να απλώνουν και κείνοι το δικό τους χέρι   και κάπου εκεί να δημιουργούνται γέφυρες ανθρώπων και ευγενών  κοινωνικών διαδικασιών που προσβάλουν  και απαντούν  στο απάνθρωπο της σημερινής εποχής.


Στο Κοινωνικό Ιατρείο βρέθηκαν γιατροί που χωρίς ανταλλάγματα στέκονται δίπλα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Οργανωμένα,  Κανείς Μόνος του ως κοινωνικό και πολιτικό αίτημα, όχι ως φιλανθρωπία και στο μεταξύ μας, αλλά ως πρόταση στην κοινωνία, στις πολιτικές συλλογικότητες στους ανθρώπους  ως προτεινόμενο εργαλείο αλληλεγγύης,  Θέτοντας στην πυραμίδα των κοινωικών και πολιτικών σχέσεων το Εμείς..  και όχι σαν τα καλόπαιδα του Ιατρικού συλλόγου που έχουν χρόνια καβαλήσει το Εγώ και μάλιστα στην πιο κοινωνικά  αποκρουστική μορφή του..

Στηρίζουμε το Κοινωνικό Ιατρείο,  όπως και ξεκάθαρα τονίζουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε πολιτική δράση ενάντια στις ασχήμιες τις εποχής μας όσο γυαλιστερά και αν είναι τα κουστούμια των κομιστών της.


Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Ανακαλείται πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων μετά τα όργια υπέρ των “παροχών”, των εργολάβων, φορέων και κατά των ανέργων.


Ανακαλείται πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων μετά τα όργια υπέρ των “παροχών”, των εργολάβων, φορέων,   κατά των ανέργων.
Αντί για προγράμματα κατάρτισης ανέργων δημιούργησαν ένα σύστημα από πάροχους , εργολάβους, δημιουργικούς υπαλλήλους του ΟΑΕΔ κλπ με στόχο τον εύκολο πλουτισμό πάνω στην “ακριβή” ανάγκη της εργασίας..

Έτσι στα προγράμματα που πλέον ανακαλούνται ήταν έτσι στημένα ώστε οι πάροχοι(ΚΕΚ δήμοι επιμελητήρια κλπ) να έπαιρναν το 75%  των προγραμμάτων  και ο άνεργος όταν και άμα  μόλις το 25%!!!!  Όλη αυτή κατάσταση που μόλις αποκαλύφθηκε ήταν σε πλήρη γνώση μιας σειράς επίσημων φορέων όπως οι Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, ΟΑΕΔ κλπ

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το πολύ κερδοφόρο  κύκλωμα που στήθηκε πάνω στις ακριβές ανάγκες των ανέργων.  

Λόγω σκανδαλώδους σχεδιασμού: Ανακαλείται το πρόγραμμα κατάρτισης για 16.220 ανέργους, νέα πρόσκληση εντός διμήνου
«Η απόφαση ελήφθη επειδή διαπιστώθηκε ότι ο σχεδιασμός από την προηγούμενη ηγεσία ήταν σκανδαλώδης, καθώς δεν εξασφάλιζε στους ανέργους τα μέγιστα δυνατά οφέλη», τονίζει το υπ. Εργασίας. Η νέα πρόσκληση του επανασχεδιασμένου προγράμματος θα δημοσιευτεί εντός διμήνου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας για την ανάκληση του προγράμματος απασχόλησης

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου από το υπ. Εργασίας για την ανάκληση του προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 16.220 ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών:

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου ανακοινώνει την απένταξη του έργου της «Επιταγής Κατάρτισης Ανέργων σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση», συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε 16.220 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών.

Η απόφαση ελήφθη διότι διαπιστώθηκε ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία ήταν σκανδαλώδης, καθώς δεν εξασφάλιζε στους ανέργους τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους εξής λόγους:

Πρώτον, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος η κατανομή των κονδυλίων γινόταν προς όφελος των Παρόχων Κατάρτισης και όχι των ανέργων. Το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και μόλις το 25% στους ανέργους.

Δεύτερον, ο σχεδιασμός του προγράμματος προέβλεπε ως κόστος κατάρτισης και πρακτικής άσκησης που θα παρείχαν τα Κέντρα το ποσό των 5.400 ευρώ για κάθε άνεργο, όταν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα με κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εγγυημένη απασχόληση, ο μέσος όρος του κόστους του παρόχου δεν υπερέβαινε τα 1600 ευρώ ανά άνεργο.

Τρίτον, σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η κατάρτιση ανέργων κυρίως με χαμηλά τυπικά προσόντα και δεξιότητες, σε τομείς της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακές δυνατότητες. Στην προκήρυξη του προγράμματος οι πιο δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας προσδιορίζονταν η πρωτογενής παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια και ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντί λοιπόν οι άνεργοι να κατευθύνονται στους παραπάνω κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως προβλεπόταν στην προκήρυξη, οι πρώην ιθύνοντες του σχεδιασμού του προγράμματος, τους διοχέτευαν, κατά κύριo λόγο, στον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα 10.000 άνεργοι, δηλαδή το 62% επί του συνόλου των ανέργων που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα παρείχαν επιδοτούμενη εργασία αποκλειστικά στις τεχνικές εταιρίες.

Η πριμοδότηση του τεχνικού κλάδου, παρότι ούτε καν αναφερόταν ως δυναμικός κλάδος στην προκήρυξη, είχε ως αποτέλεσμα τη στρεβλή κατανομή των κονδυλίων. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, από το συνολικό προϋπολογισμό των 112 εκατομμυρίων ευρώ τα 70 εκατομμύρια κατευθυνόταν στον τεχνικό κλάδο και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια κατανέμονταν στον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και στον κλάδο των Νέων Τεχνολογιών.

Τέταρτον, η πρόβλεψη κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για τόσο ευρύ φάσμα ηλικιών ανέργων με τόσο ριζικά και διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες, καθιστούσε το πρόγραμμα άστοχο και αναποτελεσματικό. Τι κοινό μπορεί να έχει ο άνεργος 29 ετών με τον άνεργο που βρίσκεται λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του.

Για αυτούς τους λόγους η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αποφάσισε την ανάκληση και τον ορθολογικό ανασχεδιασμό του προγράμματος προκειμένου να ωφελούνται ουσιαστικά οι άνεργοι.

Η νέα πρόσκληση του επανασχεδιασμένου προγράμματος θα δημοσιευτεί εντός διμήνου.

πηγή: left