Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ιωάννινα: Η κυβέρνηση στο πλευρό των συμφερόντων της χρυσοφόρας ανακύκλωσης


Στο πλευρό των συμφερόντων που ωφελούνται από το χρυσοφόρο «φιλέτο» της ανακύκλωσης στην Ελλάδα τάσσεται η κυβέρνηση.
Το πρωί της Τρίτης, 10 Νοεμβρίου τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ εκδίωξαν τους απεργούς εργαζόμενους από το εργοστάσιο της εταιρείας «SPIDER - Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.
Οι εργαζόμενοι, με τη συμπαράσταση αλληλέγγυων μελών του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ιωαννίνων (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ), βρίσκονταν στην έβδομη ημέρα απεργιακής κινητοποίησης με σκοπό την ανάκληση 17 απολύσεων τις οποίες ανακοίνωσε η διοίκηση της επιχείρησης. Η επιχείρηση διασυνδέεται άμεσο με το μεγάλο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο της Αττικής και τα μικρότερα σε Βόλο, Τρίπολη, Ηράκλειο Κρήτης.
Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα το πρωί αντίστοιχη αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας προσήχθησαν τέσσερα μέλη του σωματείου εμποροϋπαλλήλων τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής επέμβασης προσήχθη ο Νεκτάριος Τριάντης , γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ, ο οποίος απελευθερώθηκε έπειτα από πιέσεις των συγκεντρωμένων. Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκας από τον Χρήστο Κατσώτη, βουλευτή του ΚΚΕ.
ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όπως συνηθίζεται από πλευράς εργοδοσίας σε αυτές τις περιπτώσεις, το ποιοι από τους συνολικά 44 εργαζόμενους θα απολυθούν δεν έχει ανακοινωθεί.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για τις οποίες έχει ενημερωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας Ηπείρου από τις αρχές του 2014. Η τελευταία, όπως επισημαίνει το σωματείο, επέβαλε τα σχετικά πρόστιμα, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.
Χαρακτηριστικά, οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν φόρμες εργασίας, δεν λειτουργούν απαγωγείς για την απομάκρυνση της τοξικής σκόνης που παράγεται από τη διαλογή των ανακυκλώσιμων, ενώ το χειμώνα το κρύο είναι τσουχτερό και το καλοκαίρι υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης είναι εκτεθειμένοι σε κάθε είδους μολυσματικά απόβλητα τα οποία καταλήγουν ανεπεξέργαστα στους κάδους.
Σχετικό υπόμνημα έχει υποβληθεί προς την επιθεώρηση εργασίας από το σωματείο εμποροϋπαλλήλων, το οποίο καταγγέλλει ακόμη ότι πριν από δυο εβδομάδες στο εργοστάσιο σημειώθηκε εργατικό δυστύχημα (ευτυχώς, όχι θανατηφόρο), ενώ ερωτηματικό παραμένει εάν τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας για την αποτροπή μιας ανάφλεξης η οποία θα είχε ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Η «Γενική Ανακύκλωση» στα Ιωάννινα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της μεταλλοβιομηχανίας Spider (προμηθεύτρια κάδων συλλογής απορριμμάτων σε πολλούς από τους δήμους της χώρας), η οποία μέχρι πρότινος συμμετείχε κατά 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης.
ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΖΙΡΟΣ 
Η πρόθεση της εργοδοσίας είναι το εργοστάσιο να λειτουργήσει με 17 εργαζόμενους (!), όπως συμβαίνει στην Τρίπολη.
Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζει, έχει μειωθεί ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών, επιχείρημα το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, διαψεύδεται από το γεγονός ότι λ.χ. στην πόλη των Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης, ενώ ταυτόχρονα η πρώτη ύλη από τους καταναλωτές που επιλέγουν να ανακυκλώσουν παρέχεται δωρεάν στους δήμους οι οποίοι αναλαμβάνουν να προμηθεύσουν τις βιομηχανίες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, χρησιμοποιώντας δημόσιους πόρους (οχήματα, κάδους, εργαζόμενους). Λόγο στη διαχείριση έχουν και οι περιφερειακές αρχές, με αυτήν της Αττικής, υπό τη Ρένα Δούρου, να καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης ή στην παράδοση της υπόθεσης σε ιδιωτικά συμφέροντα. 
Να σημειωθεί πως σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπό απόλυση οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Ιωαννιτών ανέστειλαν την αποκομιδή απορριμμάτων όλες τις ημέρες της απεργίας. Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων στην οποία αναμένεται να παραβρεθούν οι εργαζόμενοι. 
Η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), όπως και πρωτοβουλίες πολιτών, όπως η ΠΡΟΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων), τάσσονται υπέρ ενός αποκεντρωμένου, δημόσιου συστήματος διαχείρισης και συλλογής αποβλήτων, το οποίο θα αποκλείει τις φαραωνικές κατασκευές από τις οποίες ωφελούνται μονάχα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσω της γνωστής μεθόδου των ΣΔΙΤ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ήδη κινεί νέες διαδικασίες όσον αφορά το σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων με τους δήμους να είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τοπικά σχέδια διαχείρισης. Το πώς θα προχωρήσει η υπόθεση ανακύκλωση στη χώρα, με τι όρους, πόση διαφάνεια και κοινωνική συμμετοχή, όπως αντιλαμβάνεται κανείς αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, εάν συνυπολογιστεί ότι ο ετήσιος τζίρος υπολογίζεται σε 1,14 δις ευρώ (στοιχεία ΥΠΕΚΑ).
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ;
Εκτός από τη πρωινή επέμβαση της αστυνομίας, η επιχείρηση ζήτησε με χτεσινή της παρέμβαση να κηρυχτεί, με συνοπτικές διαδικασίες, παράνομη και καταχρηστική η σημερινή απεργία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνήγορος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων εναντίον του οποίου κινήθηκε η σχετική διαδικασία έλαβε γνώση του δικογράφου στις 11 το πρωί, μία ώρα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης.
Αφού χρειάστηκε να εξαιρεθεί η πρόεδρος του δικαστηρίου λόγω συγγενικής σχέσης με τον πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Χρήστο Γρίβα, ο οποίος ζήτησε να παρασταθεί υπέρ των εργαζομένων, η υπόθεση εκδικάστηκε, αργά το μεσημέρι της Τρίτης, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων με την απόφαση να αναμένεται να εκδοθεί αύριο Τετάρτη.
Έξω από τα δικαστήρια, στο πλευρό των εργαζομένων, τριάντα από τους οποίους πλέον, -όπως καταγγέλθηκε- εκβιάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους, βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το νομαρχιακό τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι άλλοι πολίτες.
 
Άργησε η εκδίκαση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.