Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της μνημονιακής πολιτικής


Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην πανεργατική γενική απεργιακή διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής πολιτικής, των μνημονίων και της λιτότητας, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 μ.μ. στο κέντρο της Αθήνας.
Μπροστά στη Βουλή στο Σύνταγμα έφτασαν η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και του ΠΑΜΕ που είχε αφετηρία την Ομόνοια.
Κυριάρχησε η διαμαρτυρία κατά της περικοπής των συντάξεων και υπέρ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με πανό όπως «να σταματήσει η λεηλασία των συντάξεων τώρα», ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως «ο νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».
Πλήθος σωματείων συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ η πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ήταν μεταξύ άλλων γεμάτη από μπλοκ εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιούχων,..
εργαζόμενων στα νοσοκομεία.
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων», έγραφε πανό της ΑΔΕΔΥ που μαζί με την ΓΣΕΕ κάλεσαν «να αποτρέψουμε τα χειρότερα και ανατρέψουμε και τα προηγούμενα».
Το «παρών» έδωσε και η τοπική αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικό ήταν το πανό του δήμου Καλλιθέας που απαιτεί «μόνιμη σταθερή εργασία για όλους», ενώ διαδήλωσε και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χαλανδρίου.
«Αγώνα για δημόσια δωρεάν παιδεία εκπαιδευτικών» ήταν το πανό της ΟΛΜΕ, που συμμετείχε όπως και η ΔΟΕ. «Η εκπαίδευση δεν πωλείται» τόνισε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.
Στην πορεία του ΠΑΜΕ οι συμμετέχοντας φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, και υπέρ της διαγραφής του χρέους και της στήριξης των προσφύγων.
Πιο δυναμική είναι η παρουσία των φοιτητικών συλλόγων, που έχουν «κατέβει» μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με επικεφαλής τα μπλοκ για το Πολυτεχνείο.
Μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Λαϊκής Ενότητας, του ΚΚΕ-ΜΛ, της Λαϊκής Αντίστασης, πρωτοβάθμια σωματεία και σωματεία βάσης, και αναρχικές συλλογικότητες είχαν προσυγκεντρώσεις στην Πατησιών και έφτασαν επίσης να διαδηλώσουν μπροστά στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μικρής έντασης επεισόδια
Επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τη 1μ.μ. στο Σύνταγμα, όταν ομάδα αγνώστων πέταξαν μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ.
Αφού ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις, ένταση επικράτησε στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη, Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου και μεταφέρθηκε στα Προπύλαια.
Με χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης απάντησε η αστυνομία, χωρίς να υπάρξει περεταίρω συνέχεια.
Οι άγνωστοι έριξαν μολότοφ και στην Τράπεζα της Ελλάδος προκαλώντας μικρές φθορές στην πρόσοψη του κτηρίου.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.