Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ελευθερία στον ψηφιακό κόσμο. Μία αξιόπιστη απόπειρα προστασίας της...




Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχουν να κάνουν με τις ελευθερίες μας είναι η προστασία τους. Στο σύγχρονο κόσμο και στους αναπτυγμένους τεχνολογικά πολιτισμούς,  οι υπηρεσίες ελέγχου και καταστολής, τόσο οι  κρατικές όσο και οι ιδιωτικές,  έχουν υπέρ γιγαντωθεί και λειτουργούν σε μία παγκόσμια ενότητα,  προσπαθώντας να στριμώξουν τον απλό άνθρωπο στη άκρη της  γωνίας είτε  μιας κάμερας, είτε ενός μικροφώνου, είτε οπούδηποτε στο δίκτυο(πχ Facebook)   απ όπου  αντλούν στοιχεία "εκβιασμού" για τη ζωή, τις πολιτικές στάσεις,  τις κοινωνικές συναναστροφές, την αντίσταση, την ελευθερία μας  κλπ.
Παρουσιάζουμε ή καλύτερα αφήνουμε στη διάθεση του καθενός να του παρουσιασθεί μία σελίδα με αξιόπιστες πληροφορίες για την προστασία της ελευθερίαςμας , έστω της τεχνολογικής που στην απόληξή της όμως βρίσκεται η καθημερινότητα μας,   από τους μηχανισμούς ελέγχου .
Ξεκαθαρίζουμε ότι είναι μόνο μία  επιλογή και  δεν είναι η μόνη με αυτό το αντικείμενο.

Η προτεινόμενη  σελίδα λέγεται "Skytales" και αξίζει να την επισκεφτείτε, μιας και παρέχει απλές λύσεις. ασφάλειας για το μέσο "χρήστη" με πληροσοφίες  που αφορούν την προστασία στην  αποστολή email, την πλοήγηση στο ίντερνετ, τη διαγραφή αρχείων ή διαγραφή αχρείων γίνετε εκτός πληκτρολογίου, τα ανώνυμα δίκτυα(πχ TOR ) κλπ .

                                                       
Στην εισαγωγή της σελίδας διαβάζουμε:

"Στις σελίδες αυτού του wiki θα βρει κανείς άρθρα, στα οποία περιγράφονται διάφοροι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη χρήση ψηφιακών μέσων καθώς και μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να προστατευόμαστε από τους κινδύνους αυτούς. Θα μιλήσουμε για κρυπτογραφία, πιστοποίηση, κλειδιά, κωδικούς, ανωνυμία.
Αν οι έννοιες αυτές σας φαίνονται ξένες, μην τρομάζετε. Το wiki αυτό δεν απευθύνεται (μόνο) σε άτομα τα οποία έχουν εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από τους υπολογιστές, τα δίκτυα, τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται. Αποτελεί μια απόπειρα να διαχυθεί κοινωνικά η γνώση σε σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και την ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο. Απευθύνεται (και) στο μέσο χρήστη υπολογιστή (ως μέσο χρήστη υπολογιστή αναφερόμαστε σε άτομα που χρησιμοποιούν συχνά τον υπολογιστή τους για να ενημερώνονται, να επικοινωνούν κτλ, χωρίς ωστόσο να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο).
Στο εισαγωγικό αυτό άρθρο θα πούμε κάποια πολύ βασικά πράγματα σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις τηλεπικοινωνίες που θα πρέπει να έχουμε κατά νου κατά την ανάγνωση των υπόλοιπων άρθρων.
Αναφέραμε ωστόσο προηγουμένως, πως το wiki αυτό απευθύνεται στο μέσο χρήστη υπολογιστή, στο μέσο άνθρωπο. Προτού λοιπόν περάσουμε σε πιο πρακτικά θέματα, πρέπει να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο αναπόφευκτο ερώτημα: Γιατί να μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε με ζητήματα ψηφιακής ασφάλειας;"


skytal.es

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.