Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

τα παιδιά του Εμφυλίου _ FILS DE GRÈCE

Η ΕΡΜΗ, πολιτική πρόσφυγας 3ης γενιάς, επηρεασμένη λόγω DNA από το αγωνιστικό παρελθόν του τόπου αλλά και από τον εργασιακό της χώρο - όπου εξειδικεύεται σε συνθέσεις αρχειακού υλικού και σύγχρονες Κινηματογραφικές λήψεις και Comics - περνάει και στη πράξη έπειτα από ένα αναπάντεχο αλλά και αναμενόμενο συμβάν: Την απόπειρα της ΓΙΑΓΙΑΣ της να ξαναπαίξει ως παιδί, σκαρφαλώνοντας σε ... κούνια Παιδικής Χαράς!!!

Ανασυνθέτει με τη βοήθεια δύο bloggers και ενός εξεγερμένου αλλά και συνειδητοποιημένου νεαρού - ονόματι ΣΥΜΒΑΤΟΣ - την ιστορία της ΓΙΑΓΙΑΣ και τριών άλλων ΠΑΙΔΙΩΝ που είχαν πρωταγωνιστήσει σε ένα απωθημένο γεγονός του Εμφυλίου Πολέμου: Το λεγόμενο - και συσκοτισμένο από την προπαγάνδα - "Παιδομάζωμα", προσεγγίζοντας την αλήθεια.


    
                                                     
                                                   ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ

Αθήνα 2008. Στο κατασκότεινο Πάρκο, το περιπολικό της Αστυνομίας – που ψάχνει για ένα κοριτσάκι, θύμα απαγωγής – εντοπίζει στην Παιδική Χαρά, μια ... ΓΙΑΓΙΑ, πεσμένη κάτω από τις κούνιες, σε ημικωματώδη κατάσταση!

Αργότερα, στο Νοσοκομείο, ο γιος και η εγγονή της – η ΕΡΜΗ – που καταφτάνουν, φωτίζουν κάπως τα πράγματα όταν εξηγούν στην Αστυνομία και την Αντιτρομοκρατική πως πρόκειται για Πολιτική Πρόσφυγα από την πρώην Σοβιετική Ένωση που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κώμα ή σε «συνειδητή» κατάσταση να κοιμάται και να μη μιλάει!

Όταν, μετά 7 μέρες, ξαναφέρνουν τη ΓΙΑΓΙΑ σπίτι, συνδεδεμένη μέσω ενός Laptop με τον Εγκεφαλογράφο του νοσοκομείου - κατά σύσταση του νεαρού Γιατρού που φλερτάρει την ΕΡΜΗ - βγαίνουν στην επιφάνεια πολλά, που πυροδοτούν στην ΕΡ’ΜΗ την επιθυμία να μάθει περισσότερα. Και για το «Παιδομάζωμα» ή «Παιδοσώσιμο» γενικά και για την περιπέτεια, την ατομική, της ΓΙΑΓΙΑΣ.

Επηρεασμένη και από τη δουλειά της ως Επεξεργαστής Αρχειακού Υλικού, διαλέγει να μπει στην blogόσφαιρα – με κείμενα και αρχειακό υλικό – επιδιώκοντας επαφές και πληροφορίες. Και δεν πέφτει έξω. Σχεδόν αμέσως καταφτάνουν δυο σχόλια. Από έναν Πανεπιστημιακό, τον MASTER που κάνει διατριβή στο θέμα και από έναν άλλο, τον Ρ., που οργανώνει παράσταση για την επέτειο των 60 χρόνων. Ο οποίος, μάλιστα, προτείνει και συνεργασία με τη μέθοδο «work in progress».

Πράγμα που υλοποιείται άμεσα, μετά την επιτυχία της ΕΡΜΗΣ να εντοπίσει δυο παιδιά από τους τρεις φίλους της ΓΙΑΓΙΑΣ. Την ΟΛΥΜΠΙΑ που είχε οδηγηθεί εκτός Ελλάδος κι έφτασε να γίνει χορεύτρια και χορογράφος στα Μπολσόι και το ΓΙΩΡΓΟ που είχε κλειστεί στις Παιδοπόλεις και κατέληξε εναερίτης-ηλεκτρολόγος!

Η «work in progress» αρχίζει, με πρωταγωνιστές-υποβολείς την ΟΛΥΜΠΙΑ και το ΓΙΩΡΓΟ αλλά και τη ΓΙΑΓΙΑ – με την εύγλωττη σιωπή της στο Laptop-Εγκεφαλογράφο – αλλά και τη διακριτική παρακολούθηση της Αντιτρομοκρατικής!

Σιγά-σιγά – μέσα από το σασπένς της Έρευνας και το θρίλερ της απόκτησης κρυμμένων στοιχείων – φωτίζεται το οδοιπορικό των παιδιών στην γενικότητα του αλλά και των τεσσάρων παιδιών ατομικά. Σαν ένα road movie με στοιχεία σύγχρονης Τραγωδίας για την απώλεια της παιδικής ζωής, τον αδελφοκτόνο Πόλεμο των γονιών και τα ψυχολογικά τραύματα που τους έχουν σημαδέψει ως παιδιά και που τα κουβαλούν ως ενήλικες σήμερα, ζώντας ανάμεσα μας, την Οικονομική και Κοινωνική Κρίση που τους στερεί και την «Τρίτη ηλικία»! Παράλληλα φωτίζονται και οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα πρόσωπα των γεγονότων και τους ερευνητές –ιδίως της ΕΡΜΗΣ και του νεαρού ΓΙΑΤΡΟΥ- και ανιχνεύονται συμπεριφορές που προέρχονται –εκτός από τις ταυτίσεις της ΕΡ’ΜΗΣ με τη ΓΙΑΓΙΑ (virtual reality from the past?)– από τις εγγραφές στον «σκληρό» μας δίσκο!"

Η επίσημη σελίδα της τανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.