Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Υπόθεση Μανωλάδας: «Άμα δεν τους άρεσε, ας φεύγανε», αμετάκλητα! Ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 

Με την αρχειοθέτηση του κοινού υπομνήματος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το οποίο ζητούσε την αναίρεση της απόφασης στην υπόθεση της Μανωλάδας, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα μία από τις πιο μαύρες υποθέσεις στα ελληνικά δικαστικά χρονικά.



Ως Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συμμετείχαμε στη δίκη της Μανωλάδας για την υποστήριξη των 35 εργατών γης, που εργάζονταν υπό αδιανόητες, απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες και δέχθηκαν πυροβολισμούς από τους εργοδότες τους όταν ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους. Για λόγους αρχής επιλέξαμε να σιωπούμε μέχρι σήμερα, αφήνοντας τη δικαιοσύνη να ολοκληρώσει απερίσπαστη το έργο της. Δεν δημοσιοποιήσαμε τις σκέψεις μας όταν απεδείχθη ότι η σύνθεση του δικαστηρίου ήταν παράνομη∙ όταν η ομολογία σε video του κατηγορούμενου ότι θα κατέβαλε τα δεδουλευμένα στους παθόντες δεν κρίθηκε ικανό στοιχείο για να καταδικαστεί τουλάχιστον για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών∙ ακόμα και όταν οι δώδεκα ριπές όπλου δεν κρίθηκαν ικανές για να στοιχειοθετήσουν το έγκλημα όχι της απόπειρας ανθρωποκτονίας αλλά ούτε καν της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Ελπίζαμε ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα αποκαθιστούσε το κύρος και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης δείχνει ότι, στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών,«ουδέν ελάττωμα ανευρέθη». Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση αυτή θα γράψει τη δική της ιστορία στα νομικά –και όχι μόνο- περιοδικά της χώρας, αφού δημιουργεί νομικά ζητήματα τα οποία τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία είχαν –υποτίθεται- λύσει από χρόνια. Αποτέλεσμα είναι η ματαίωση κάθε προσδοκίας για απόδοση δικαιοσύνης στους εργαζόμενους στη Μανωλάδα. Και, δυστυχώς, στην κάθε Μανωλάδα, καθώς καταργείται ουσιαστικά η δυνατότητα πρόληψης της σχετικής εγκληματικότητας στο μέλλον. Το μήνυμα που στέλνει η, αμετάκλητη πλέον, απόφαση είναι ένα και συγκλονιστικό: «Άμα δεν τους άρεσε, ας φεύγανε».

Το μήνυμα αυτό, ασχέτως προθέσεων, έχει αποδέκτη κάθε εργαζόμενο στην επικράτεια, όποια ιθαγένεια κι αν έχει, όποια θέση κι αν κατέχει. Υποθέσεις σαν της Μανωλάδας τραυματίζουν ανεξίτηλα την αξιοπιστία του δικαιικού μας συστήματος και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στον Έλληνα δικαστή.

πηγή:  red not ebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.