Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Άρτα - Μερικές λεπτομέρειες για την εμφάνιση και αντιμετώπιση αυτών που χαιρετούν ναζιστικά…



Την Τρίτη 13 Μαΐου, ομάδα 15 Χρυσαυγιτών από Άρτα -Γιάννενα-Πρέβεζα , κάνει την εμφάνισή της στην πόλη της Άρτας.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, οι νοσταλγοί του ναζισμού και της χούντας θυμήθηκαν να ξετρυπώσουν απ’ τις ποντικότρυπές τους σε πολλά σημεία της χώρας μπας και μοιράσουν τις βρωμοφυλλάδες τους, μόνο που στην θέα τους και μόνο, πλήθος κόσμου αντιδρούσε εναντίον τους, όπως έγινε και στην Άρτα.

Οι νεοναζί της «Ελληνικής Αυγής» παρόλη την προστασία της αστυνομίας και τις ψευτομαγκιές τους, εισέπραξαν την πλήρη κατακραυγή της κοινωνίας. Η δυσαρέσκεια ήταν έντονη όπου και να περνούσαν (αντιδράσεις μαθητών σχολείου φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα/μή αποδοχή και σκίσιμο εφημεριδών από πολίτες/ συνθήματα-γιουχαΐσματα εναντίον τους).

Ο αργόσχολος θίασος των φασιστοειδών που επεβλεπόταν από στενή συνοδεία ασφαλιτών, φτάνοντας στο ύψος του Αγ. Δημητρίου έγινε αντιληπτός από αντιφασίστες και κόσμο που ήταν στην πλατεία. Τα πρώτα συνθήματα ακούστηκαν, δείχνοντας στους νεοναζί οτι είναι ανεπιθύμητοι, ενώ αυτοί από τη μεριά τους άρχισαν να πιθηκίζουν και να χαιρετάνε ναζιστικά. Εκτός από τους ασφαλίτες που όχι μόνο τους συνόδευαν αλλά και ενδυνάμωναν την εικόνα τους, μιά ομάδα μπλε καπελάκηδων ξεπρόβαλε ώστε να «διαφυλάξει» την προεκλογική εκστρατεία του μίσους. Οι φασίστες παίρνοντας τις απαντήσεις τους και το κράξιμο πολιτικά, ανοιχτά και δημόσια και βλέποντας πως δεν φοβίζουν κανένα, οπισθοχώρησαν προς τον ΟΤΕ και από εκεί κατευθήνθηκαν προς την λαϊκή αγορά.

Τα αντιφασιστικά συνθήματα συνεχίστηκαν από τον κόσμο, κάνοντας ξεκάθαρο στους φασίστες ότι είναι ανεπιθύμητοι. Τελευταία διαφυγή των ναζιστών η σχεδόν άδεια λαϊκή αγορά. Οι ένστολοι σχημάτισαν ανθρώπινη πόρτα στις εισόδους της λαϊκής προστατεύοντας τους φασίστες, ενώ το γιουχάισμα συνεχίστηκε για αρκετή ώρα και οι φασίστες αρχίζουν να πανικοβάλλονται όταν διάφορα λαχανικά από τα σκουπίδια εκσφενδονίζονται προς το μέρος τους.

Οι νεοναζί βγαίνοντας από την πίσω πόρτα της λαϊκής αρχίζουν να προκαλούν μέσα από το στενό δρομάκι στο πίσω μέρος της. Απειλώντας και κάνοντας ψευτομαγκιές μέσα στο δρομάκι, ποδοπατάνε έναν ασφαλίτη και έναν ένστολο ενώ ορμώμενοι προς τον κόσμο που τους αποδοκιμάζει, η πορεία τους ανακόπτεται από ρήψη διάφορων αντικειμένων. Εκεί είναι το σημείο όπου ένα επιπλέον κλιμάκιο της Ο.Π.Κ.Ε από τα Γιάννενα επεμβαίνει τρέχοντας από μακριά. Τρείς οπκίτες και ένας καπελάκιας ρίχνουν κάτω μπρούμυτα μια κοπέλα, της φοράνε χειροπέδες, την κλοτσάνε, την χτυπάνε στο πρόσωπο ενώ ένας χρυσαυγίτης βρίσκεται από πάνω της και την απειλεί χυδαιολογώντας. Μέσα στην αναμπουμπούλα αρπάζουν στα τυφλά άλλους τρείς από την μεριά των αντιφασιστών . Αρχίζουν να φωνάζουν «τους είδαμε να πετάνε πέτρες - τους είδαμε να πετάνε πέτρες» μήπως έτσι νομιμοποιήσουν στα μάτια των περαστικών και των παρευρισκόμενων την βίαιη προσαγωγή. Παρόλα αυτά πλήθος κόσμου τους αποδοκιμάζει έντονα.

Το περιστατικό κρατάει περίπου 1 λεπτό και μεταφέρουν τους προαχθέντες στο Α.Τ Άρτας μέσα σε ένα φορτηγάκι της ΕΛ.ΑΣ. Ο κόσμος που βρισκόταν εκεί αλλά και άλλοι αλληλέγγυοι , που μπορούσαν εκείνη την ώρα, ενημερώνονται για τις προσαγωγές και σπεύδουν για αλληλεγγύη προς τους προσαχθέντες στο τμήμα.

Οι συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι φωνάζουν συνθήματα αλληλεγγύης, ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό ενώ η παρουσία τους εμποδίζει τον ξενόφερτο θίασο της ΧΑ να προσεγγίσει στο Α.Τ. Για τους προσαχθέντες δεν προκύπτει τίποτα και αφήνονται ελεύθεροι. Παρόλα αυτά οι επικεφαλείς των φασιστών της Χ.Α σπεύδουν στο τμήμα και σαν γνήσιοι ρουφιάνοι θέλουν να μάθουν τα προσωπικά στοιχεία των προσαχθέντων, με το πρόσχημα πως θέλουν να κάνουν μηνύσεις, θέλοντας έτσι να εμπλουτίσουν την νεοναζιστική τους Μαύρη Λίστα. Να τονίσουμε πως οι συγκεκριμένοι φασίστες της ΧΑ που παραβρέθηκαν στο τμήμα και ζητούσαν επίμονα τα στοιχεία των προσαχθέντων ήταν: Ο γιαννιώτης υποψήφιος περιφερειάρχης με την ΧΑ Αναγνώστου (συνταξιούχος ρουφιάνος της ΚΥΠ) ο πρεβεζιάνος υποψήφιος Μπαρτζώκας (συνταξιούχος μπάτσος ) και ο αρτινός υποψήφιος φασιστάκος Κουρεμένος. Από τις συντάξιμες ιδιότητες των 2 παραπάνω διαπιστώνεται το πώς και το γιατί η αστυνομία και οι νέο-ναζί περπατάνε και «επιχειρούν» χέρι χέρι.

Επίσης, για οτιδήποτε από εδώ και πέρα συμβεί σε κάποιον αντιφασίστα ή κοινωνικό αγωνιστή στην Άρτα από την πλευρά των ναζιστών, η αστυνομία φέρει τεράστια ευθύνη και συναυτουργία.

Το ίδιο απόγευμα καλείται συγκέντρωση - πορεία στην κεντρική πλατεία.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται και εκφράζει την συμπαράσταση του στους προσαχθέντες αλλά και την αποστροφή του για την εμφάνιση των ναζιστών στην πόλη μας. 150 άνθρωποι κάθε ηλικίας πορεύονται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πίσω από το πανό που έγραφε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ και η πόλη γεμίζει αντιφασιστικά συνθήματα με δυνατό παλμό καθώς και stencil.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Πως κανένας δεν πέφτει από τα σύννεφα. Η επιχειρησιακή και ιδεολογική συγγένεια και αγάπη μεγάλης μερίδας της αστυνομίας με την χρυσή αυγή έχει καταγραφεί και συνεχίζει να καταγράφεται μέσα στην ιστορία. Ο υπερβάλλοντας ζήλος και το μίσος, για όσους αγωνίζονται για μία καλύτερη και πιο ελεύθερη κοινωνία, φαίνεται να έχει προτεραιότητα μπροστά στην υποταγή για την «πατρίδα και τον ανώτερο». Η «παράνομη εγκληματική οργάνωση» δεν είναι τελικά τόσο «παράνομη». Για τα μάτια των τηλεθεατών και των νοικοκυραίων ψηφοφόρων μπορεί να είναι... στα χαρτιά και στο δρόμο όμως… την κρατάνε για εφεδρεία.

Να τσακίσουμε το φασισμό σε κάθε του μορφή.

Στον δρόμο και τον αγώνα για μια πιο ανθρώπινη και ελεύθερη κοινωνία η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια και η οργάνωση από τα κάτω θα σαρώσουν το φόβο και την καταπίεση.

Η χρυσή αυγή ούτε αντισυστημική είναι ούτε «εθνική αντίσταση» κάνει .Από την πλευρά των καταπιεστών είναι. Την πλευρά των μισάνθρωπων, των θρασύδειλων ,των ρουφιάνων και των υποτακτικών. Τσιράκια στο σχολείο, κωλοπαίδια στο στρατό, απεργοσπάστες και γλύφτες στην δουλειά, τραμπούκοι, νταβατζήδες, και χαφιέδες στο δρόμο και τις γειτονιές. Το δεξί χέρι της κυβέρνησης του μνημονίου, λακέδες των μεγαλοβιομηχάνων, μαχαιροβγάλτες στο πλευρό των κατασταλτικών δυνάμεων και η σκοτεινότερη μορφή έκφρασης του αντικοινωνικού μηχανισμού που λέγεται Κράτος.

Στην Άρτα και στην Ήπειρο δεν χωράνε ναζιστές .

Φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι με αυτοθυσία «κινήσανε» να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Άξονα. Στο Κομμένο οι ιδεολογικοί πρόγονοι των χρυσαυγιτών σφαγιάσανε 317 κατοίκους.

Να μην αφήσουμε το ναζιστικό δηλητήριο να έρπει και να κερδίζει έδαφος μέσα από το φόβο, την άγνοια, την συνήθεια και την απάθεια.

Στους δρόμους τις πλατείες, τις γειτονιές, στην δουλειά και παντού ο αγώνας για ισότητα αξιοπρέπεια ελευθερία θα περάσει πάνω από παρακρατικούς-φασίστες-και αφεντάδες.

Αντιφασιστική Συσπείρωση Άρτας.

http://antifasistikiartas.squat.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.