Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

16 Αυγούστου 1943. Οι Ναζί καίνε και σφάζουν το Κομμένο..





Χαράματα  της 16ης Αυγούστου του 1943 και  ένας ακόμη ματωμένος Αύγουστος θα ξημερώσει στην ιστορία αυτού του τόπου.

Ο ναζιστικός στρατός του Χίτλερ έχει υπό την κατοχή του την  Ελλάδα, ένας στρατός οπλισμένος με μια δολοφονική ιδεολογία, τη ναζιστική,  πάνοπλος για την εποχή του , καίει ελληνικά χωριά και πόλεις και εκτελεί μαζικά τον Ελληνικό λαό.

Το Κομμένο θα προστεθεί στα καμένα χωριά που θα αφήσουν πίσω τους οι υπάνθρωποι ναζιστές στρατιώτες..  Η ναζιστική θηριωδία και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει καμία λογική εξήγηση, τα αίτια της σφαγής υπάρχουν έτσι απλά,  σε μία εφαρμογή που βρήκε και εδώ μία από τις πιο απάνθρωπες και φρικαλέες ιδεολογίες της εποχής.  Ο “εξοπλισμός” υπάνθρωπων ναζιστών,  σε υπάνθρωπους στρατιώτες του Γ΄Ραίχ,  ήταν το μοναδικό αίτιο και της σφαγής του Κομμένου,  που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά των λαών  από το ναζιστικό γερμανικό στρατό.

Πρίν τη σφαγή οι υπάνθρωποι ναζιστές κάτι είδαν, κάτι άκουσαν, κάπου έπεσαν και  εισέβαλαν στο Κομμένο  τα χαράματα της 16ης Αυγούστου, καίγοντας και σφάζοντας..

Η μαρτυρία του δασκάλου Σ . Παππά  μας μεταφέρει μία εικόνα της σφαγής : (…)«Οι πρώτοι προστρέξαντες μετά την ανθρωποσφαγή Γρηγόρης Κολιοκώτσης και Ευστάθιος Κολιοκώτσης, ευρήκαν τις δύο ξαδέρφες των Αθηνά και Θεοδοσία νεκρές από σφαίρες πιστολιού και φανερότατα τα ίχνη του βιασμού. Αλλα παραδείγματα μακαβρίου εγκληματικότητας είναι τα δύο μωρά του μακαρίτη Ευστάθιου Κολιοκώτση ηλικίας 7 μηνών, που ευρέθηκαν νεκρά από ασφυξία, γιατί οι κακούργοι εγέμισαν τα στόματά των με βαμβάκι βρεγμένο με βενζίνη και κατόπιν το άναψαν για να απολαύσουν ένα σαδιστικό πυροτέχνημα. Ευρέθη επίσης ο δεύτερος παππάς του χωριού Ζώης Παππάς σκοτωμένος με μαχαίρι και με εξωρυγμένους τους οφθαλμούς. Ως επισφράγισμα της θηριωδίας των ανωτέρω αναφέρω ένα πρωτάκουστο κακούργημα. Η ετοιμογέννητη Παναγιώτα σύζυγος του Λεωνίδα Τσιμπούκη βρέθηκε νεκρή με την κοιλιά ξεσχισμένη και το έμβρυο νεκρό δίπλα της, όπως βεβαιώνει ο αυτόπτης μάρτυρας Θεόδωρος Σταμάτης…»(…)

Σύμφωνα με μαρτυρίες τα ναζιστικά κτήνη μετά την σφαγή των χωριανών του Κομμένου, έκατσαν ήπια και έφαγαν στην κεντρική πλατεία δίπλα στα κατακρεουργημένα σώματα τα των νεκρών ..  

Απολογισμός:
 

 Από τους 680 κατοίκους σφάχτηκαν οι 317.
74 ήταν παιδιά, από 1 ως 10 χρόνων.
 20 οικογένειες εκτελέσθηκαν συνολικά όλα τα μέλη τους.
Ανατίναξαν και έκαψαν και τα 181 σπίτια του χωριού

Τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα(τακτικός στρατός) βρίσκονταν στην Φιλιππιάδα και από εκεί ξεκίνησαν, οι εντολές δόθηκαν από τους ναζιστές αξιωματικούς των Ιωαννίνων.
 

Την Ελληνική Κυβέρνηση ή Πολιτεία, εκείνη την περίοδο,   “εκπροσωπούσε” ο Ιωάννης Ράλλης δοσίλογος πρωθυπουργός των ναζιστών και ιδρυτής των Ταγμάτων Ασφαλείας, των γνωστών Γερμανοτσολιάδων, (o γιός του Ράλλη , ως αρχηγός της ΝΔ θα φθάσει  ως και πρωθυπουργός της Ελλάδας 1980-81),.

Η σφαγή του Κομμένου  είναι “ισάξια” αυτής των Καλαβρύτων με 499 θύματα και του Διστόμου με 228 θυματα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.